Deák Judit pszichológus, Szentendre

Férfikönnyek – másképp a vasárnapi párizsi tüntetésről

Férfikönnyek – másképp a vasárnapi párizsi tüntetésről

Nem arról akarok most beszélni, milyen hatalmas, erős volt a demokratikus jogokért, a szólásszabadságért tartott párizsi tüntetés, hogy milyen belső elégedettséggel tölt el, hogy a lányaim részt vettek rajta.
Egy másik, látható jelenségről, amit már az előző két napon is lehetett a riportokban, spontán létrejött tüntetéseken látni. A francia férfiak az erős érzelmi hatásra könnyekben törtek ki, szavuk elakadt, nehezen beszéltek, arcukat görcsbe rántotta a fájdalom.
Lehetett ezt látni a Charlie Hebdo életben maradt munkatársainál, a lelőtt rendőrről megemlékező fivérénél, aki maga is rendőr, de sok egyszerű párizsi lakosnál is, akiket megráztak az események.
Milyen jó, hogy ott a férfiak számára megengedett az érzelemnyilvánítás ezen formája. Hiszen tudjuk, hogy az érzelem kimutatása eleve feszültségcsökkentő hatású. Tudjuk azt is, hogy a másik, a társ, a csoport a kimutatott érzelemre reagálni tud, együttérzését kimutathatja.
Igazán kár, ha azt várjuk el társunktól, fiainktól hogy úgy legyenek erősek, hogy érzelemmentes keménységet mutatnak. Néztem ezeket a férfiakat, és könnyeikre reagálva a bennem megmozduló szolidaritás csak még erősebb lett.
paris_action